Spørsmål og svar

Mest stilte spørsmål

HMS består av to deler: 1) Teoridel 2) Kunnskapstest

I teoridelen har vi organisert alle påkrevde lover, forskrifter og regler på en oversiktlig måte som gjør det enkelt å få overblikk. Du kan bruke så lang tid du ønsker på denne delen.

Når kunnskapstesten er bestått, fyller du ut din kontaktinformasjon. Da vil du få en epost med mer informasjon og en faktura vedlagt.

Straks fakturaen er betalt, utsteder vi gyldig HMS kursbevis.

Detaljert fremgangsmåte

HMS kursene hos oss gjennomføres på nett og krever ingen påmelding på forhånd.

Du kan bruke så lang tid du ønsker på å sette deg inn i HMS kursmateriellet.

Avhengig av bransje, og hvor mye du kan fra før, vil tiden du bruker på teoridelen varier fra 1-3 timer eller mer. Du har ansvar for egen læring.

Kurseksamen anbefales å gjennomføre sammenhengende. Sett av 30-60 minutter til dette.

Når HMS kurset er bestått og faktura betalt, får du et HMS kursbevis og et komplett internkontrollsystem i tillegg til andre relevante dokumenter som for eksempel en veiledning til HMS arbeidet i bedriften.

HMS Kursbeviset og internkontrollsystemet oppbevares og fremvises Arbeidstilsynet ved tilsyn.

For verneombudskurs får man også en gyldig kontrakt som dokumenterer fraviket fra det lovpålagte 40-timerskurset.

Kort sagt får du en god start på det kontinuerlige HMS arbeidet!

Ett kurs koster kr. ,- (+mva) og faktureres enkeltvis. Det er ingen skjulte eller løpende kostnader.

Faktura sendes per epost.

Det er også mulig å gjøre en bedriftsavtale med rabatter dersom det er flere personer i samme organisasjon som skal ta HMS kurs. Disse kan faktureres enkeltvis eller samlet.

Arbeidstilsynet har dessverre ingen offisiell «godkjenningsordning» for kurstilbydere. Våre HMS kurs forholder seg derfor til de til en hver tid gjeldende lover, regler, forskrifter, retningslinjer og veiledninger gitt av Arbeidstilsynet.

Det er opp til den enkelte inspektør å vurdere HMS arbeidet i bedriften ved tilsyn. Internkontrollsystemet er minst like avgjørende som dokumentasjon på gjennomført HMS kurs. Oppbevar kursbevis og internkontrollsystem sammen.

Vi har utdannet mange tusen leder og verneombud og vi har aldri fått negativ tilbakemelding fra kunder eller tilsynsmyndigheter.

Er HMS kurset godkjent av Arbeidstilsynet?

Arbeidstilsynet har dessverre ingen «offisiell» godkjenningsordning for den lovpålagte HMS opplæringen for bedriftens øverste leder. AML $3-5 sier at Departementet kan i forskrift gi nærmere krav til opplæringen. Dette har ennå ikke skjedd. Våre HMS kurs forholder seg derfor til de til en hver tid gjeldende retningslinjer gitt av Arbeidstilsynet. Vi har utdannet flere tusen ledere de siste årene og vi har ennå ikke opplevd at kunden har fått «underkjent» HMS kurset.

Hva koster det?

Kurset koster 1990,- kroner pluss MVA. Faktura sendes per epost etter bestått kurs.

Er dette en engangskostnad?

Ja, dette er en engangskostnad. Hos oss slipper du  løpende avgifter eller skjulte kostnader.

Må alle ledere ha HMS kurs?

Loven sier at bedriftens øverste leder skal ha HMS kurs. Dvs, at dersom du er daglig leder, eller tilsvarende funksjon, skal du ha HMS kurs.

Har dere HMS kurs på engelsk?

Ja. Her kan du lese mer om HMS kurs på engelsk.

Hva er konsekvensen av å ikke gjennomføre HMS opplæring?

Dersom du får tilsynsbesøk fra Arbeidstilsynet må du regne med at de etterspør dokumentasjon på at du har gjennomført opplæring. Dersom du ikke kan dokumentere dette må du regne med at du får pålegg om å gjennomføre opplæring. Arbeidsmiljøloven har bestemmelser om straff for alvorlige brudd på loven. Men vi antar at disse straffebestemmelsene først kommer til anvendelse i mer alvorlige tilfeller.

Ved alvorlige brudd på arbeidsmiljøloven kan Arbeidstilsynet reagere på flere ulike måter:

  • Dagbøter fra Arbeidstilsynet
  • Pålegg om å gjennomføre ulike tiltak
  • Pålegg om stans av arbeidet inntil tiltakene er gjennomført
  • Bøter og fengsel kan i bli aktuelt for de aller mest alvorlige tilfellene. For eksempel personskader, dødsfall, naturskader og store materielle skader

Hva får jeg etter kurset er fullført?

Etter at kurset er bestått får du et gyldig kursbevis som spesifiserer innholdet og hvordan HMS kurset er gjennomført i henhold til kravene fra Arbeidstilsynet. I tillegg får du et omfattende internkontrollsystem som du skal bruke i det kontinuerlige HMS arbeidet i bedriften. HMS kurset i seg selv er ikke nok. Bedriften må altså dokumentere HMS arbeidet også.

Må innehavere av enkeltpersonforetak ha HMS kurs?

Dersom du er eneste ansatte i et enkeltpersonforetak trenger du ikke HMS kurs etter loven. Erfaringsmessig er det likevel en fordel å kunne dokumentere HMS opplæring for eksempel i forbindelse med anbud. Videre, dersom du har ansatte anbefales HMS kurs på det sterkeste.

Må innehavere av aksjeselskap ha HMS kurs?

Ja. Selv om du er eneste ansatte og eier alle aksjer må du ha HMS kurs.

Hvor lang tid tar kurset?

Kurset tar fra 1-3 timer avhengig av hvilken bransje du tilhører samt hvor dypt du velger å gå is bransjespesifikke regler. Kursmaterialet kan du gå gjennom i flere etapper, når det passer deg, men kunnskapstesten bør taes i sammenheng. Dette tar ca 30 minutter.

Jeg har HMS kurs fra før. Må jeg ta det på nytt?

Dette er en skjønnsmessig vurdering av Arbeidstilsynet ved tilsyn. HMS opplæringen skal være relevant i forhold til bedriftens virke og bransje. Dersom det er betydelige forskjeller mellom nåværende bedrift og bedriften du jobbet i da du tok HMS kurset, må ny HMS opplæring gjennomføres og dokumenteres. Er det lenger enn 1-2 år siden du tok kurset anbefales også en oppfriskning.

Våre kunder mener

Fornøyd HMS kunde

Kurset var informativt og bra. En effektiv måte og gjennomføre kurs på.

-Fredrik Nordmark Motzfeldt/H B MOTZFELDT & SØNN AS
Fornøyd HMS kunde

Jag tycker det var enkelt, översiktligt och grundligt. Väldigt fint att få tillskickad de viktigaste delarna i efterhand som pdf-fil!

-Catarina Kjär/ Bee2bee AS
Fornøyd HMS kurs kunde

Kjempe bra kundeservice. Supert internkontroll system

-Mai K Brandshaug

Flere tilbakemeldinger

Følg oss

Betal med PayPal eller kredittkort