Kategorier

– Det er viktigere enn noensinne at innkvarteringen som tilbys utenlandske sesongarbeidere er forsvarlig, og at produsenter av bær og grønnsaker ivaretar nødvendige smitteverntiltak, sier direktør Trude Vollheim i Arbeidstilsynet.

Når mange arbeidstakere bor sammen på et lite område med fellesområder, som for eksempel bad, toalett, kjøkken og spiserom, må det stilles strenge krav til smittevern generelt.

På grunn av koronapandemien må disse smittevernreglene være enda tydeligere enn vanlig, og de må følges nøye.  Arbeidsgiver bør fastsette klare regler om smittevern i samråd med arbeidstakerne, og reglene må være på et språk arbeidstakerne forstår.

Hovedregelen for innkvartering er enerom, men det er unntak for jordbruk. Her kan det være inntil fire personer på samme soverom. Forutsetningen er at det er sesongarbeid, og at innkvarteringen har en varighet på maksimalt ti uker.

Les mer om hvilke krav som gjelder for innkvartering av arbeidstakere her: https://www.arbeidstilsynet.no/tema/innkvartering-av-arbeidstakere/

Arbeidstakerne bør deles inn i arbeidslag på maksimum på fem personer for å begrense eventuell smitte. Mattilsynet har utarbeidet en smitteveileder for norske produsenter av frukt, bær, grønnsaker og potet, i samarbeid med blant andre Arbeidstilsynet.

 

Heidi I. Mehli

Pressekontakt

95907443