Kategorier

I mange yrker har man arbeidsoppgaver som gjør at man må utsette huden, spesielt hendene, for vann, rengjøringsmidler, oljer og skjærevæsker eller tørr luft på jobb. Slikt arbeid øker risikoen for å utvikle eksem og andre hudplager dersom man ikke jobber for å redusere eksponeringen. De mest utsatte yrkesgruppene er blant andre rengjøringsbransjen, frisører, helsepersonell og mekanikere.

Bilde av bomullshanske og engangshanske

Arbeidsrelaterte hudplager kan føre til både sykefravær og frafall fra arbeidslivet. Tall fra STAMI  viser at det i 2016 var i overkant av 10 000 legemeldte sykefraværstilfeller med huddiagnoser. Drøyt 310.000 personer i Norge oppgir å ha hudplager. Av disse oppgir en av fem (ca. 67.000 personer) at jobben er delvis eller eneste årsak til problemene.

Se oversikt over hudplager blant flere yrkesgrupper.  

Utsett huden minst mulig

Jose Hernán Alfonso, overlege og forsker ved STAMI, råder alle som er utsatt for vann, olje eller kjemikalier på jobb å tenke over spesielt fire ting som kan hjelpe dem med å ta vare på hendene sine:

 • Unngå mest mulig direkte kontakt med vann, olje eller skadelige produkter. Erstatt skadelige produkter med mindre skadelige produkter
 • Når dette ikke er mulig – bruk gode og rene engangshansker og ha gode rutiner for håndhygiene
 • Smør inn hendene med en parfymefri og fet håndkrem flere ganger daglig
 • Følg med på huden din og ta tidlig kontakt med legen ved tegn på eksem

Råd for bruk av engangshansker:

Det viktigste tiltaket for å beskytte hendene mot kjemiske påvirkninger er å fjerne stoffene fra produktene eller erstatte dem med mindre skadelige produkter. I noen tilfeller er ikke dette mulig. Da er det viktig med riktig bruk av hansker som kan beskytte huden din mot påvirkninger som kan irritere huden eller fremkalle allergi. Her er Alfonso’s gode råd for riktig bruk av engangshansker:

 1. Bruk hansker ved vått arbeid på jobb og i fritiden
 2. Bruk hansker så lang tid det er nødvendig, men så kort tid som mulig
 3. Hansker skal være nye, rene, og tørre
 4. Gjenbruk aldri engangshansker
 5. Bruk bomullshansker under beskyttelseshanskene
 6. Bruk en uparfymert fet krem på hele hånden på morgenen, etter vått arbeid (eller i pausene eller når ferdig på jobb) og før du legger deg
 7. Bruk ikke ringer på jobb
 8. Forhør deg med din bedriftshelsetjeneste ved valg av hansker

(Tipsene kan du laste ned nederst på denne siden).

Til frisører anbefaler han å alltid bruke hansker ved vask, farging, bleking, permanent og styling av hår. De som jobber med rengjøring bør bruke hansker kun i arbeidsoppgaver hvor hendene kan bli våte, eller ved bruk av desinfeksjonsmidler.

Mekanikere som er utsatt for olje råder han til å bytte engangshansker hver gang de blir skitne og våte. Vanlige monteringshansker laget av skinn eller tekstil gir ikke noen beskyttelse mot kjemikalier.

– Og husk å vaske hendene i en god såpe som ikke skader huden. Sterke såper som kjøkken- og oppvaskmidler kan faktisk skade hendene ved å fjerne det naturlige fettlaget på huden, opplyser Alfonso.

Velg riktige hansker

Alfonso påpeker på at ingen hansker gir 100 prosent beskyttelse. Derimot er det viktig å ta hensyn til at det er stor forskjell på kvaliteten på engangshansker og at det finnes mange useriøse aktører i markedet som ikke tilbyr gode nok hansker.

– For frisører vil ntirilhansker av god kvalitet beskytte best mot kjemiske stoffer. Nitril er også god til å beskytte mot vann, forklarer han.

For de som håndterer etsende kjemikalier holder det ikke å bruke slik engangshansker, da trenger man spesielle kjemikalie-hansker.

– Å forhøre seg med bedriftshelsetjeneste eller lignende for å finne den riktige hansken til sitt arbeid er veldig lurt, poengterer han.

For holde hendene fri fra søl fra kjemikalier er det viktig at du tar av hanskene på riktig måte (lenke til film)

Bomullshansker under hanskene

Selv om man bruker hansker kan hendene bli våte, noe som igjen kan gi hudplager. Bruk av bomullshansker under beskyttelseshansker kan hjelpe med at huden holder seg tørr. Bomullshansker skal skiftes hvis de blir våte. I motsetning til engangshanskene, kan bomullshansker vaskes, tørkes og gjenbrukes. For å beholde god fingerfølelse på fingertuppene kan man kutte fingertuppene på bomullshanskene som bildet ovenfor viser.

Bruk gode håndkremer

Fuktighetskrem hjelper huden til å holde seg frisk, men en fuktighetskrem kan ikke erstatte bruk av beskyttelseshansker. Betegnelsen «barrierekrem» er derfor meget misvisende. Alfonso påpeker at per i dag finnes ingen krem som kan erstatte bruk av beskyttelseshansker.

Når det kommer til fuktighetskremer finnes det et hav av utvalg, hvor kvaliteten og effekten av kremen varierer. Å bruke det man kaller «lotion» anbefales ikke hvis man har eksem. Lotions kan inneholde 13-15% fett og mye vann, og kan derfor inneholde en del konserveringsmidler som kan gi allergi.

Kremer kan ha en fettprosent på cirka 30%. De er velegnet til lett og moderat tørr hud. Fettkremer kan inneholde inntil 70% fett. De er velegnet til veldig tørr hud. I og med de er mye fett som påføres huden, er det lurt å smøre seg i god tid før man skal begynne å arbeide.

Alfonso råder til at man ser etter en fet håndkrem (minst 35% fett) som er parfymerfri og uten farge. Slike kremer kan man blant annet finne på apoteket. Spør etter råd der om du sliter med å finne riktig type krem.

Fem praktiske råd om fuktighetskrem

 1. Bruk en mindre fet fuktighetskrem i løpet av dagen, og en fet krem som kan brukes på morgenen og kvelden
 2. Velg en krem som er parfymefri, uten farge og med deklarasjon av innholdstoffene i kremen
 3. På vinterstid er luftfuktigheten lav og huden blir ofte tørr. Bruke derfor en krem med høyere fettprosent om vinteren – og husk varme hansker når du er ute i kaldt vær
 4. Fuktighetskrem erstatter ikke bruk av beskyttelseshansker
 5. Hold øyne med kremens holdbarhet og merk at kremer kan bli forurenset under bruk

Følg med på huden din

Eksem er den vanligste arbeidsrelaterte hudsykdommen i Norge, og verden for øvrig. Man vet at å se etter tidlige tegn på eksem og å få diagnose tidlig bidrar til å unngå at hudproblemene blir langvarige.

– Tidlige tegn på eksem er rødhet, tørr hud og kløe som kan bli til blemmer, sprekker, avskalling og flassing. Ikke vent med å ta kontakt med legen til disse plagene har blitt alvorlige, poengterer forskeren.

Den beste måten å finne ut av om hudplagene er yrkesrelaterte, er å tenke over om de oppstår i forbindelse med hudeksponeringer på jobb og blir verre når man er på jobb – og bedre i helger eller i forbindelse med ferie eller sykefravær.

Utredning av arbeidsrelatert håndeksem

Utredning av arbeidsrelatert håndeksem kan være tidkrevende. Samarbeid mellom fastlege, bedriftslege, hudlege og arbeidsmedisiner er gjerne nødvendig for å finne ut om yrkeseksponering er årsak til håndeksem. Tidlig henvisning til arbeidsmedisiner og hudlege er derfor viktig for forebygging, tidlig diagnose og finne riktige tiltak som kan unngå at plagene blir langvarige, og fører til sykefravær, omskolering, og arbeidsuførhet.

STAMI i samarbeid med Regionalt Senter for astma, allergi og overfølsomhet, seksjon for hudsykdommer ved Oslo universitetssykehus, har nylig publisert en klinisk oversikt som kan hjelpe din lege i utredningen av arbeidsrelatert håndeksem.

Innlegget Slik tar du vare på hendene på jobb dukket først opp på STAMI.