Dette viser en spørreundersøkelse som er utført blant 1000 bønder i oktober 2018. Undersøkelsen er gjennomført av Sentio Research for Arbeidstilsynet.
Bøndene oppgir at de vanligste årsakene til at de ikke bruker belte, er at det ikke anses som nødvendig, at det er dårlig vane og at det er snakk om korte avstander.
– Mange alvorlige ulykker og dødsulykker kunne vært unngått ved bruk av setebelte. En typisk ulykke skjer ved at fører blir kastet ut av traktorhytta og får traktoren over seg. Med setebelte ville de blitt mørbanket, men sannsynligvis reddet livet. Å bruke setebelte er viktig og enkel måte å hindre alvorlige ulykker. Her trengs det en holdningsendring, sier direktør i Arbeidstilsynet, Trude Vollheim.
Mange ulykker med traktor i år
De fleste alvorlige ulykker og dødsulykker i jordbruket er knyttet til bruk av traktor og utstyr som er montert på traktoren. Disse ulykkene utgjør over halvparten av ulykkene.
Arbeidstilsynet har lagt merke til at det har vært mange dødsulykker og alvorlige ulykker med traktor i år. Ikke alle disse er arbeidsrelatert, og derfor heller ikke registrert i Arbeidstilsynets registre.
– Dette er en tendens som viser behov for handling. Bruk av setebelte kan utgjøre en forskjell på liv og død, Derfor vil Arbeidstilsynet oppfordre alle til å bruke setebelte i traktor, selv om det ikke er påbudt ved lov, sier Vollheim.
Alle traktorer skal ha montert setebelte
Det er krav om at traktorer alltid skal ha setebelte. Dette gjelder også eldre traktorer. I fire av ti tilsyn i 2017 fant Arbeidstilsynet at eldre traktorer fra før 1995 manglet setebelte.
– Ettermontering og bruk av setebelte er derfor en enkel måte å heve sikkerheten på, poengterer direktøren i Arbeidstilsynet.