Nattarbeid for enhver pris?

Dette innlegget er skrevet av Borghild Lekve, regiondirektør i Arbeidstilsynet Vestlandet og Jens Erik Romslo, leder for Arbeidstilsynets arbeidstidsenhet. Innlegget sto på trykk i Dagbladet 22. oktober 2018.

Nødvendigheten og forsvarligheten av nattarbeid er et tilbakevendende tema i arbeidslivet. Utgangspunktet i arbeidsmiljøloven er at nattarbeid ikke er tillatt. Årsaken er den helsemessige belastningen ved nattarbeid og at loven skal beskytte arbeidstakerne mot denne risikoen.

For at nattarbeid skal være tillatt, må det være nødvendig ut fra arbeidets art og helse- og sikkerhetsmessig forsvarlig.

Når Arbeidstilsynet behandler søknader som inkluderer nattarbeid, gir vi normalt ikke samtykke til flere enn to til tre nattevakter etter hverandre. Hvis du har vært våken flere netter på rad, har du kjent hvordan kroppen din reagerer. Tenk at du da i tillegg skal prestere på jobb.

Forskning viser at den som arbeider flere nattskift på rad, ofte får for lite og for dårlig søvn på dagtid mellom nattskiftene. Allerede etter ett nattskift trenger mange to normale netters søvn for å bli fullt restituert. Med flere nattskift etter hverandre, opparbeides et økende søvnunderskudd og redusert funksjonsevne. Tiden som skal til for å komme tilbake til normal døgnrytme, øker også med antall nattskift på rad.

Nattarbeid kan dessuten føre til økt risiko for ulykker og søvnforstyrrelser, og ulykkesrisikoen øker med lengden på skiftet.

I sektorer som helse- og omsorg, politi og brannvesen, er det behov for nattarbeid. Selv når nattarbeid er uunngåelig, må man ikke glemme grunnlaget for hvorfor nattarbeid i utgangspunktet er forbudt – nemlig å unngå for stor helsemessig belastning på den enkelte.

Les mer om reglene for nattarbeid

Les mer på Arbeidstilsynet

Flere HMS nyheter

Måler stillesitting med ny teknikk

Ved hjelp av aktivitetsmålere har forskere målt hvor mye ansatte i ulike yrkesgrupper beveger seg i arbeidet. Tidligere undersøkelser har bygd på de ansattes egne vurderinger, men dette gir ofte unøyaktige resultater.

Måler stillesitting med ny teknikk

Ved hjelp av aktivitetsmålere har forskere målt hvor mye ansatte i ulike yrkesgrupper beveger seg i arbeidet. Tidligere undersøkelser har bygd på de ansattes egne vurderinger, men dette gir ofte unøyaktige resultater.

Uten jobb? Her er noen nyttige tips

En eller annen gang i løpet av et langt arbeidsliv opplever de fleste å miste jobben. Her er 13 tips som styrker mulighetene for raskt å finne en ny jobb.

Store mørketall i varebilbransjen

En ny rapport fra A-krimsenteret viser en mengde lovbrudd, deriblant mulig trygdesvindel i varebilbransjen.

Dansk arbeidstilsyn ansetter 80 nye

For første gang på mange år skal det danske Arbejdstilsynet ansette en hel rekke med nye medarbeidere. Innsatsen skal styrkes.

Bare litt søvnmangel kan påvirke arbeidsdagen

Det er ikke mye mangel på søvn som skal til før neste arbeidsdag kan bli alt annet enn så god som ønsket, viser en ny amerikansk studie.

Våre kunder mener

Fornøyd HMS kunde

Kurset var informativt og bra. En effektiv måte og gjennomføre kurs på.

-Fredrik Nordmark Motzfeldt/H B MOTZFELDT & SØNN AS
Fornøyd HMS kunde

Jag tycker det var enkelt, översiktligt och grundligt. Väldigt fint att få tillskickad de viktigaste delarna i efterhand som pdf-fil!

-Catarina Kjär/ Bee2bee AS
Fornøyd HMS kurs kunde

Kjempe bra kundeservice. Supert internkontroll system

-Mai K Brandshaug

Flere tilbakemeldinger

Følg oss

Betal med PayPal eller kredittkort