Navnefest: Milliardkontrakter og beskyldninger om miljøbløff

Sin første dag som Equinor har selskapet brukt på å dele ut den ene storkontrakten etter den andre.

Navnebyttet beskyldes fra en rekke hold for å være en «grønnvasking» av gamle Statoil. Kritikken kommer blant annet fra Greenpeace, Bellona og Norsk Industri, der lederen Per Stein Stamnes kalte navnebyttet for «umusikalsk og provoserende».

– Statoil vil i overveiende grad satse på olje og gass i årene som kommer, sa han.

Equinor mener selv at deres grønne satsing er stor nok til å legitimere det.

Tusenvis av årsverk

Og mens sjefen selv, Eldar Sætre, var på vei ut mot Troll-feltet for å markere navneendringen, sikret Aker Solutions seg en milliardkontrakt med selskapet på samme felt.

Selskapet skal levere en ny prosessmodul til Troll fase 3-prosjektet, og verdien er på nøyaktig én milliard. Det skal sikre 900 årsverk i løpet av en treårsperiode.

Like etter fikk Kjell Inge Røkke-eide Akastor avtale med Equinor på nesten 3 milliarder kroner. De skal levere såkalte light well intervention services (LWI) på norsk sokkel. Avtalen strekker seg over fem år.

Det gjør også rammeavtalen som Equinor ga til DOF Subsea i dag. Her vil imidlertid ikke selskapene oppgi verdien.

Størst økning i ledige oljestillinger

Alt dette skjer på samme dag som SSB melder at oljenæringen har høyest vekst i antall ledige stillinger av alle næringer i landet.

Det henger sammen med rushet av selskaper som leverte planer for utbygging på norsk sokkel like før jul i fjor. Bare i desember kom det inn syv planer verdt over 100 milliarder kroner.

Siden har det vært stille, men onsdag kom årets første plan. Da leverte Wintershall og partnerne sin PUD (Plan for utbygging og drift) for Nova-feltet, som tidligere het Skarfjell. Feltet, som ligger helt nord i Nordsjøen, skal bygges ut for 9,9 milliarder.

– Vi forventer 9900 årsverk i Norge, sier olje- og energiminister Terje Søviknes (Frp).

Få også med deg:

  • AKVA group kjøper Egersund Net for 750 millioner kroner.
  • Norske Shell og riggen Scarabeo 8 har fått godkjenning til å bore undersøkelsesbrønn ved Knarr-feltet i Nordsjøen.
  • PG Flow Solutions har vunnet pumpeleveranse utenfor Rio de Janeiro, og ser lyst på fremtiden i det brasilianske markedet.
  • Lakserømmingen i Flatanger var større enn forventet – 52.000 fisk rømte fra Marine Harvest sin lokalitet her. (iLaks)
  • Milliardærene Endre Glastad fra Farsund og Leif Hübert fra Søgne kjøper det aller meste av hjørnesteinsbedriften Båtservice i Mandal. – Her skal vi bygge noe utrolig spennende, lover tidligere toppsjef i National Oilwell Varco, Tor Henning Ramfjord, som blir sjef for det nye selskapet. (DN)
  • Tidewater tror på vedvarende lav flåteutnyttelse og lave rater som følge av overkapasitet i markedet for offshore serviceskip. (Finansavisen)
  • Eidesvik Offshore-sjef Jan Fredrik Meling venter et fornuftig supplymarked i Nordsjøen i sommer, men advarer mot risikoen for at for mange forsyningsskip tas ut av opplag. (Finansavisen)
  • Solenergiselskapet EAM Solar hadde 20 prosent lavere kraftproduksjon i første kvartal. (Finansavisen)
  • Forhandlingene om en sammenslåing av Songa Bulk og greske Star Bulk Carriers startet i vinter. Initiativet kom fra Clarksons Platou Securities. (Finansavisen)

Les mer på Offshore – SYSLA

Flere HMS nyheter

Foreslår harmonisert klassifisering for flere nye stoffer

Det europeiske kjemikaliebyrået (ECHA) ber om kommentarer på forslag om harmonisert klassifisering og merking for fire nye stoffer. Forslagene er nå på offentlig høring med kommentarfrist til ECHA 2. og 20. juli 2018.

Equinor tildeles ni letelisenser på britisk sokkel

Selskapet er tildelt ni letelisenser, åtte som operatør i den 30. lisensrunden på britisk sokkel.

Hydrawell får storavtale med Repsol

Skal levere brønnplugg-teknologi til Repsol, som i år har planlagt å plugge brønner for godt over 2 milliarder kroner.

Menn over 14 bør ikke gå i shorts

Danskene har kommet i krangel om kleskode på jobb. Sjefredaktøren for avisen Jyllands-Posten får både støtte og motbør etter at han gikk ut med et forbud til sine ansatte mot å gå med shorts på jobben.

Menn over 14 bør ikke gå i shorts

Danskene har kommet i krangel om kleskode på jobb. Sjefredaktøren for avisen Jyllands-Posten får både støtte og motbør etter at han gikk ut med et forbud til sine ansatte mot å gå med shorts på jobben.

Ny doktorgrad ved STAMI – Isocyansyre i arbeidsluft

Isocyanater benyttes industrielt hovedsakelig til produksjon av polyuretaner. Isocyanater kan dannes ved termisk dekomponering av materialer som plast og maling av polyuretan samt gjennom varmt arbeid som sveising, sliping og flammekutting. Termisk dekomponering av polyuretaner kan resultere i dannelse av isocyanater, og operatører som utfører slikt arbeid på materialer belagt med eller inneholdende polyuretaner er utsatt for risiko for en slik eksponering.

Innlegget Ny doktorgrad ved STAMI – Isocyansyre i arbeidsluft dukket først opp på STAMI.