– Oljeprisen er for høy for norsk sokkel nå

IKM-gruppens gründer, Ståle Kyllingstad, var blant dem som stod på foredragslisten under forrige ukes energikonferanse i Oslo. Konsernet som består av omkring 50 selskaper har virksomhet i mer enn ti land, men har gjennomgått store endringer i løpet av nedturen i oljebransjen.

Kyllingstad tok for seg noen av utfordringene industrien nå står overfor.

Fakta

IKM Gruppen

  • Etablert i 1989
  • Hovedkontor på Sola
  • Ståle Kyllingstad er gründer, eier og konsernsjef
  • Består av 50 datterselskaper i 13 land

– Vi har vært 3000 ansatte, nå er vi 2000. Det er store endringer både i antall ansatte og omsetning. Jeg liker det ikke. Det er ikke noe morsomt å begynne å tape penger etter å ha tjent penger i 25 år, innledet Kyllingstad som måtte se IKM levere historiens verste resultat i 2016.

IKM Invest er heleid av milliardæren og har hovedkontor i Sola utenfor Stavanger, men har slitt i motvind. Selv om inntektene i 2016 økte med 17 millioner, falt driftsresultatet fra 87 til 43 millioner kroner.

Selv mener han tiden frem til oljenedturen kan beskrives som en fest som varte så lenge at det til slutt ble en oljerus. Det medførte at folk glemte at man jobbet i en råvareindustri og et marked som ville svinge.

– Men det rammet også optimismen, og det er nettopp den vi må ta tilbake, slår Kyllingstad fast.

Vil ha maks 60 dollar

Men selv om han maner til optimisme, så stikker gründeren fingeren i jorden og understreker at han ikke tror man noen gang kommer tilbake til de toppene oljebransjen har opplevd. For selv om oljeprisen stiger, er Kyllingstad overbevist om at endringene er kommet for å bli.

– Selv om vi får en høy oljepris igjen, så får vi aldri en så stabil periode som vi hadde. Vi vil ikke ha så høy oljepris så stabilt og så lenge. Situasjonen vi har nå er altså ikke noe som går over. Det kan bli bedre, det kan bli mer optimisme, vi kan få god aktivitet, vi kan få sunn industri, men det går ikke over, sier han, og legger samtidig til at oljeprisen mange nå jubler for, i hans øyne er for høy for norske aktører.

– Jeg tror norsk sokkel egner seg best på en oljepris mellom 55 og 60 dollar. Den er antakeligvis litt for høy nå. Det skaper litt panikk, fordi skiferoljeproduksjonen øker noe vanvittig ved slike priser.

Nylig var også oljeanalytiker Jarand Rystad ute og spådde massiv økning i skiferoljeutvinningen de kommende årene. Han tror skiferoljeproduksjonen kan nå åtte ganger det man så på norsk sokkel i september i år.

Slutt på masseoppsigelser

Skepsis til for høyere oljepris til tross, én positiv utvikling er Kyllingstad overbevist om at er over. For etter å selv ha stått sentralt i en kraftig nedbemanning, er han sikker på at norsk oljebransje har sett det siste av nettopp den typen prosesser.

– Slik situasjonen er nå, så er det slutt på tiden for de enorme oppsigelsesrundene med mange hundre folk, sier han.

Det betyr imidlertid ikke at mulighetene vil komme på samlebånd for dem som er på jakt etter jobb, ifølge Kyllingstad.

– Vi kommer aldri til å være så aggressive på ansettelser og oppkjøp av andre selskaper igjen. Selv om det finnes folk der ute som sier at markedet kommer tilbake der det var, og at det bare er et tidsspørsmål. Jeg tror ikke på det.

Les mer på Offshore – SYSLA

Flere HMS nyheter

Equinor får bot på fem millioner etter at 17-åring ble kritisk skadet

Utplassert skoleelev pustet inn giftgass.

Nytt utkikkspunkt ønsker velkommen inn i Jotunheimen

Åpningen av utkikkspunkt Sognefjellet markerer starten på merkevarestrategien som ønsker alle velkommen inn i Norges nasjonalparker.

Kommunene involverer ikke ingeniørene nok i klima- og miljøarbeid

80,5 prosent av kommuneingeniørene brenner for klima-, miljø og energieffektivisering, men engasjementet utnyttes i for liten grad. Her må kommunene skjerpe seg.

DNO mottar over en halv milliard fra Tawke-feltet

Selskapet mottar ny betaling fra kurdiske myndigheter.

Subsea 7 får milliardkontrakt

Sikrer seg arbeid for opp mot 2,5 milliarder kroner i 2019 og 2020.

Equinor ansetter 79 nye kokker og renholdere på plattformene

Dermed foretar selskapet den største oppbemanningen på over ti år i forpleiningsavdelingen.