Oljeprisen nær nivået som er spådd for 2018

Dagens nyhetsbrev

Mandag kveld skjøt oljeprisen i været. 

Det var den høyeste prisen på 800 dager da et fat nordsjøolje ble solgt for 59 dollar. Tirsdag morgen fortsatte det oppover til 59,49 dollar fatet, før prisoppgangen tok en pause.

Nivået nærmer seg likevel estimatet på 61 dollar som oljeanalytiker Torbjørn Kjus i DNB Markets har spådd for 2018. Han sier til Dagens Næringsliv at han tror markedet vil være i stand til å holde på denne prisoppgangen inn i året som kommer.

Prisoppgangen på over 4 prosent fra tidlig mandag vurderes blant annet som en konsekvens av at Tyrkias president Tayyip Erdogan truet med å stanse all oljeeksport som går fra Nord-Irak via Tyrkia.

Effekten fra den geopolitiske spenningen kan være kortvarig, men på sikt er ekspertene likevel positive.

«Oljemarkedet preges ellers av en stadig bedre balanse mellom tilbud og etterspørsel», oppsummerer seniorøkonom Knut A. Magnussen i meglerhusets morgenrapport. Men også Nordeas sjeføkonom Kjetil Olsen mener markedet er i bedre balanse, ifølge E24.

Få også med deg:

 • Nå er oppkjøpsavtalen mellom Engie og Neptune signert.
 • EMGS selger seismikkdata i Barentshavet for 1,5 millioner dollar.
 • Det amerikanske oljeserviceselskapet Rowan er i samtaler om å kjøpe borevirksomheten til A.P. Møller-Mærsk, ifølge Bloomberg News, sitert av DN.
 • Det finske morselskapet GS-Hydro Oy, som eier 100 prosent av aksjene i GS-Hydro Norge AS, har begjært seg selv konkurs. Foreløpig holder det norske selskapet driften i gang, mens man jakter friske penger, skriver Petro.no.
 • Offshoreselskapet Oceanteam har slitt med inntjeningen de to siste årene. I årsberetningene har revisor konkludert med høy usikkerhet med hensyn til videre drift. Selskapet gikk med dundrende underskudd i fjor, skriver DN.
 • 120 skandinaviske sjøfolk har mistet jobben i Bourbon Offshore fordi rederiet har flagget ut seks båter de siste årene. Land-organisasjonen er redusert med 30 prosent.
 • Hos Kværner Verdal jaktes det intens etter mer jobber. Verftet må ha nye kontrakter før jul for å ha noe å gjøre til våren.
 • En boredekksarbeider ble truffet i hodet da en stor bolt skulle løftes. Statoil gransker ulykken.
 • Chesapeake Energy Corp. la tirsdag frem et resultatvarsel der det fremgår at produksjonen i tredje kvartal ligger an til å bli svakere enn ventet. Dette skyldes ikke minst ekstremværet som har rammet USA den siste tiden, skriver E24.
 • En arbeidsgruppe ledet av professor Ole Andreas Engen overleverer fredag sin rapportom utfordringer og sikkerheten i oljenæringen. Rapporten skal danne grunnlag for en stortingsmelding neste år om sikkerheten på norsk sokkel.
 • Det amerikanske oljeserviceselskapet Rowan er i samtaler om å kjøpe borevirksomheten til A.P. Møller-Mærsk, ifølge Bloomberg News, sitert av DN.

Vil investere milliarder

 • Faroe Petroleum produserte under 15.000 fat om dagen første halvår. Nå vil de investere milliarder i Brasse og øke produksjonen kraftig. Oljemyggen uttaler også at selskapet vil fortsette jakten på gode prosjekter og kjøpe seg inn i over hele Nordsjøen.

Les mer på Offshore – SYSLA

Flere HMS nyheter

Kontroll avdekket mange ulovlige gave- og reklameartikler

Miljødirektoratet har gjennomført en omfattende kontroll av gave- og reklameartikler. Mange av de kontrollerte produktene er ulovlige å selge fordi de inneholder farlige stoffer eller er for dårlig merket.

Forlenget liv i gamle brønner gir arbeid til 5000

Like mye olje som i Johan Castberg-feltet kan hentes opp fra nye brønner på eksisterende felt, brønner mange ville plugge.

Trøndelags største HMS-tjeneste etablert

Nå etableres Trøndelags største fagmiljø på HMS med hovedkontor i Verdal. Agenda HMS etableres gjennom sammenslåing av Innherred HMS og Bedriftshelsetjenesten Trondheim.

Noen jubler over milliardkontrakt, andre permitterer

Aker Solutions skal levere det største systemet for styrekabler noensinne.

Nå må denne riggen i opplag – omkring 160 ansatte permitteres

Dolphin Drilling står uten kontrakt for Bideford Dolphin.

Shell selger seg ut av Polarled

Bergenske CapeOmega kjøper hele Shells eierandel i gassrørledningen.