– Nytter ikke si i fra om dårlig sikkerhet i oljebransjen

Han var vært svært klar for et år siden: Petroleumstilsynet kan like god legges ned. At Riksrevisjonen nå går videre med en granskning av Petroleumstilsynet, mener han er gledelig.

– Nå er det mye frustrasjon blant tillitsvalgte og hovedverneombud på sokkelen. De føler ikke at de har noen drahjelp fra Petroleumstilsynet når sakene begynner å dra seg til. Hvis Riksrevisjonen kan komme med tiltak som endrer situasjonen vi er i nå, er velkomment, sier Owe Ingemann Waltherzøe, som nå er organisasjonssekretær i Safe til Aftenbladet.

– Hører ikke etter

Hos sokkelleder Per Steinar Stamnes i Industri Energi Statoil står ikke Petroleumstilsynet særlig høyt for tiden.

– Det har i noen saker virket som de konkluderer mest basert på det ledelsen sier, uten å høre helt på det vi sier. Det gjør meg rett og slett forbannet. Vi spør oss om det i hele tatt er noe vits i å bruke tid på tilsynet.

– At Petroleumstilsynet ikke gir dere støtte, betyr vel ikke at de ikke gjør jobben sin?

– Nei, i utgangspunktet ikke, men vi forventer at de hører på oss før de trekker konklusjoner. Nå håper vi Riksrevisjonen går uhildet inn i dette og ser på hvordan Petroleumstilsynet arbeider. Kanskje kan vi få tiltro til dem igjen, sier Stamnes.

Bekymret

Forbundsleder Hilde-Marit Rysst i Safe tror Petroleumstilsynet har godt av en granskning.

– Nå er ikke respekten på plass. Ansatte i bransjen opplever det ikke sånn, og vi ser også at oljeselskapene ikke alltid tar pålegg de får, på alvor, sier hun.

At tillitsvalgte og verneombud har så liten tro på Petroleumstilsynet, gjør tilsynsdirektør Anne Myhrvold bekymret.

– Ja, jeg synes det er bekymringsfullt å høre sånne kommentarer via media. Vi er opptatt av samarbeid mellom partene, og det er noe vi har satt høyest på vår agenda i år. Vi er avhengig av å ha en tett og god dialog, også med verneombud og tillitsvalgte, og vi oppfordrer til direkte dialog så vi kan forstå hva som foregår. Og det har vi også, vi møte fagforeninger og verneombud jevnlig, sier hun.

Les hele artikkelen hos Aftenbladet.

Les mer på Offshore – SYSLA

Flere HMS nyheter

– Det heteste området i Barentshavet for tiden

Reaksjoner på gårsdagens tildelinger av utvinningstillatelser har preget nyhetsbildet i dag. 

Schlumberger: – Vi hadde håpet å få enda flere oppdrag

Forus mandag: Mange skålte i alkoholfritt musserende, og mange smilte veldig bredt. Ved siden av Equinor-folkene var det Baker Hughes-sjef Christopher W. Jones som smilte aller bredest.

Plattform på hell måtte stenge ned

En signalfeil på sikkerhetssystemet på Gyda-plattformen førte til full stans i produksjonen.

AKOFS Offshore blir halvt japansk

Akastor selger halvparten av aksjene i AKOFS Offshore til Mitsui, for å lage et sameieselskap av bedriften. Prisen er 1,16 milliarder kroner.

Her skal Scarabeo 8 bore for Norske Shell

Boreriggen skal i aksjon på Coeus.

Lite bergensselskap fikk utvinningstillatelse

De startet da oljeprisen var på bunn og sikret seg gode posisjoner på sokkelen. Denne uken fikk det lille oljeselskapet enda en letelisens.