– Nytter ikke si i fra om dårlig sikkerhet i oljebransjen

Han var vært svært klar for et år siden: Petroleumstilsynet kan like god legges ned. At Riksrevisjonen nå går videre med en granskning av Petroleumstilsynet, mener han er gledelig.

– Nå er det mye frustrasjon blant tillitsvalgte og hovedverneombud på sokkelen. De føler ikke at de har noen drahjelp fra Petroleumstilsynet når sakene begynner å dra seg til. Hvis Riksrevisjonen kan komme med tiltak som endrer situasjonen vi er i nå, er velkomment, sier Owe Ingemann Waltherzøe, som nå er organisasjonssekretær i Safe til Aftenbladet.

– Hører ikke etter

Hos sokkelleder Per Steinar Stamnes i Industri Energi Statoil står ikke Petroleumstilsynet særlig høyt for tiden.

– Det har i noen saker virket som de konkluderer mest basert på det ledelsen sier, uten å høre helt på det vi sier. Det gjør meg rett og slett forbannet. Vi spør oss om det i hele tatt er noe vits i å bruke tid på tilsynet.

– At Petroleumstilsynet ikke gir dere støtte, betyr vel ikke at de ikke gjør jobben sin?

– Nei, i utgangspunktet ikke, men vi forventer at de hører på oss før de trekker konklusjoner. Nå håper vi Riksrevisjonen går uhildet inn i dette og ser på hvordan Petroleumstilsynet arbeider. Kanskje kan vi få tiltro til dem igjen, sier Stamnes.

Bekymret

Forbundsleder Hilde-Marit Rysst i Safe tror Petroleumstilsynet har godt av en granskning.

– Nå er ikke respekten på plass. Ansatte i bransjen opplever det ikke sånn, og vi ser også at oljeselskapene ikke alltid tar pålegg de får, på alvor, sier hun.

At tillitsvalgte og verneombud har så liten tro på Petroleumstilsynet, gjør tilsynsdirektør Anne Myhrvold bekymret.

– Ja, jeg synes det er bekymringsfullt å høre sånne kommentarer via media. Vi er opptatt av samarbeid mellom partene, og det er noe vi har satt høyest på vår agenda i år. Vi er avhengig av å ha en tett og god dialog, også med verneombud og tillitsvalgte, og vi oppfordrer til direkte dialog så vi kan forstå hva som foregår. Og det har vi også, vi møte fagforeninger og verneombud jevnlig, sier hun.

Les hele artikkelen hos Aftenbladet.

Les mer på Offshore – SYSLA

Flere HMS nyheter

Stanset arbeid på fire av ti byggeplasser

150 av de 345 kontrollerte virksomhetene fikk arbeid stanset på grunn av overhengende fare for liv og helse under Arbeidstilsynets aksjon i bygge- og anleggsbransjen. Nesten 90 virksomheter risikerer overtredelsesgebyr.

Oljeprisen nær nivået som er spådd for 2018

Meglere er optimistisk til balansen i tilbud og etterspørsel er på bedringens vei i oljemarkedet.

Truffet av bolt i hodet på Statoil-plattform

En boredekksarbeider ble truffet i hodet da en stor bolt skulle løftes. Statoil gransker ulykken.

Selger seismikkdata for 1,5 millioner dollar

Electromagnetic Geoservices ASA (EMGS) selger multi-klient data i Barentshavet.

Kritisk for Kværner Verdal: må ha nye kontraktar før jul

Sjølv om det går for fulle maskinar på Kværner Stord, kan situasjonen snart bli ein heilt annan ved Kværner sitt andre verft i Verdal.

Miljødirektoratet har stanset ulovlig eksport av skip

For andre gang i år stanser Miljødirektoratet et skip på vei til utlandet for ulovlig behandling. Miljødirektoratet mener Pan Trader må anses som avfall. Den tidligere ferja kan ikke sendes til Russland for gjenvinning.