Forskning, blant annet fra STAMI, har vist en positiv sammenheng mellom helse og tydelig rolleavklaring på jobb. Det å vite hva som forventes i utførelsen av arbeidet, bidrar til større klarhet og trygghet i arbeidet og sannsynligvis også bedre jobbutførelse. Det gjelder alle, også de som jobber i bedriftshelsetjenesten.
Grunnkurs for BHT gir økt faglig trygghet
På Grunnkurs for BHT, som arrangeres på STAMI hvert semester, skal deltakerne blant annet lære om forebyggende BHT-arbeid gjennom undervisning og prosjektarbeid. Tidligere grunnkursdeltakere har særlig fremhevet økt faglig trygghet i arbeidet med de ulike arbeidsmiljøutfordringene som de møter i det daglige arbeidet, som en suksessfaktor av å gjennomføre grunnkurset.
Hva kreves av en godkjent BHT?
Kompetansekravene til en godkjent BHT er beskrevet i Forskrift om administrative ordninger. For å bli en godkjent BHT, må den ha en sammensetning og et faglig personale som er i stand til å gi rådgivning innen følgende kompetanseområder: arbeidsmedisin/arbeidshelse, yrkeshygiene, ergonomi, psykososialt og organisatorisk arbeidsmiljø samt systematisk HMS-arbeid. I henhold til forskriften skal BHT ha et kvalitetssikringssystem som sikrer at den bistår arbeidsgiver på en tilfredsstillende måte og sikrer faglig kompetanseutvikling for personalet i BHT.
Deltakerne på Grunnkurs for BHT lærer å løfte det forebyggende BHT-arbeidet fra individnivå til organisasjonsnivå. Når man har kunnskap om de ulike fagområdene, vil man oppleve å stå både faglig sterkere og personlig tryggere i sin jobb i BHT.